Abús presenta 'Son' a L'Espai

X.C.
BARCELONA

Amb un primer disc, 'Son' (Discmedi), sota el braç, Abús presenta aquest vespre les seves cançons a L'Espai.

Dir Abús és parlar bàsicament d'Agustí Busom, cantant i autor de les cançons de la formació. Busom va seguir el circuit tradicional, "tocant a casa, component, cantant amb altres grups" i gravant maquetes en castellà, català i anglès. "No entenc la música en un idioma només", ja que considera més important "la força compositiva. M'agradaria no sentir pressió per cantar en un idioma o en un altre".

La bona rebuda als seus temes en català i el pas pel concurs Sona 9 van ser altres passos d'un camí que ha culminat amb Son i les seves cançons intenses i un punt depressives (que no depriments), tot i que, al final del disc, després de Dormir, sorgeix un tema sorpresa que ofereix un raig d'esperança, "un despertar".

Unes cançons que en un àmbit com L'Espai poden tenir més impacte, com el mateix Busom reconeix. "La nostra proposta és més de sensacions, des de dins, tot i que hi ha peces més rítmiques". De fet, "a la gent els costa d'entendre, se sorprenen" davant d'una música que no busca pas que el personal bellugui l'esquelet. "És una música que reclama atenció", confirma el bateria, Jordi Farreras. "No deixa indiferent", corrobora, Albert Palomar, un altre dels components d'Abús.

En principi, el repertori per al concert es basa en els temes de Son, més "algunes sorpreses, com cançons que no són al disc", i alguna versió. L'actuació a L'Espai suposarà, a més, la primera reunió de tots els components d'Abús des que van protagonitzar la gravació. Un treball, el de l'estudi, que Busom "portava bastant treballat. Amb les maquetes ja havia anat provant arranjaments diferents". Però la preparació no va ser incompatible amb la intenció de crear un clima similar al d'una sessió en directe: "Volíem una cosa més fresca i directa". Fins i tot un tema com Hiperactivitat adquirida va sorgir mig improvisat. "Ens vam tirar a la piscina".

Ja sabem que el món de la música no està en els darrers temps per tirar gaires coets, però Agustí Busom té una bona plataforma per corroborar-ho gràcies al seu treball en una botiga de discos. "Hem arribat a un punt on s'està sembrant el que han fet les grans companyies. Hi ha la teleporqueria, i també productes porqueria, amb campanyes de promoció brutals per guanyar diners en poc temps. Això és fatal de cara a l'educació que s'està donant a la gent". La globalització, que en diuen.