Entrevista a Agustí Busom Barceló
(ABÚS)


Lloc i data de naixement: 12/05/1975
Hobbies: M’encanta el cinema, la lectura, el teatre la fotografia i tot el que tingui a veure amb l’expressió artística.
Un llibre, i els motius del llibre: Mai només un llibre si es pot, malgrat això t’anomeno ‘Demian’ de Herman Hesse com un dels meus predilectes.Així com ‘Steppen wolf’ o ‘La insoportable levedad del ser’ de Milan Kundera, per a mi és un d’aquells llibres que m’han canviat la percepció de les coses i que t’obren les portes d’un nou enteniment universal del món espiritual interior de l’home.
Una pel-lícula:
‘El Lado oscuro del corazón’ de E.Subiela
Un disc: Mai només un disc, però si haig de triar...’aenima’ de T00L
Horòscop: Taure

1.- Quins són els inicis d’Abús al món de la música? I els teus a nivell personal?
Abús neix en uns concerts a la UAB el maig del 1999 pel festival de poesia i per la presentació dels combos de blues i jazz al teatre. De seguida s’enregistra una primera demo en directe que fa servir de presentació per anar tocant per petits bars i aquests inescrutables móns de Déu. De totes formes abús ja existia des de molt abans: són les cançons que Agustí Busom ha composat des de sempre a casa, als locals, al carrer, i que no tenien cabuda en els projectes amb que llavors estava. La meva primera banda es deia KYNESI i la vaig formar als 15 anys. D’aquí s’han anat succeïnt moltes històries, gent i grups fins que el 98 es va gestar SOHN com a projecte paral.lel a la transgresora banda que militava llavors (FUCKTORY). Quan SOHN va trobar la portentosa veu de la Teresa Gea, Abús va començar a exterioritzar-se.

2.- Què significa per tu la poesia?
Una forma de vida i de percebre la realitat. A cops és la mateixa vida la que et parla poèticament en una escena, una imatge, una situació...el que varia és la sensibilitat de l’ànima que sap escoltar, i intenta transportar el que sent a una forma d’expressió per tal de fer-ho arribar als altres.

3.- Quins són els teus referents musicals?
Vaig creixer escoltant simfònic, des de Mike Oldfield al Yes més profund, Sisa, Lluis Llach, Madonna, Beatles, Led Zeppelin, The Cure, The Doors, The Cult, Jane’s Addiction...Vaig viure l’explosió del grunge dels 90 i el Brit pop de llavors. Vaig tornar a néixer amb Tori Amos, PJ Harvey i Björk i noves visions com les de Dominique A., Jeff Buckley o Ben Harper. M’encanten els 70’s i finals dels 60’s i tots aquells personatges capaços de reinventar-se constantment i experimentar com Tom Waits. Els meus referents són tot el que m’ha arribat d’una manera especial i me’n deixo molts...

4.- Amb qui et podries sentir més identificat, amb John Lennon, Sting o Bob Marley? Per què?
Em quedaria amb l’energia d’en Marley, la màgia compositiva de Lennon i la mala llet de Police, si en pogués fer un híbrid. Però per sort, no puc.

5.- Al vostre primer llarga durada, Son, quines col-laboracions hi podem trobar?
Apart dels músics habituals com són en Jordi Farreras a la bateria, en Rubén de Pupille i la Marta Morales i la Maria Gonzàlez als violins, he comptat amb la veu de la Teresa Gea de Sohn en dues cançons i la col.laboració de l’albertpalomar al piano, djembé i corus.

6.- Què és el que ens vol transmetre Abús amb la seva música?
Abús pretén donar a conéixer les seves cançons com a reflex del seu univers interior, per tal de compartir i gaudir a través de la música.

7.- Quins són els teus projectes professionals presents i futurs?
De moment tocar per tot arreu on sigui posible perquè la gent a qui li agrada gaudir dels directes ens pugui veure, promocionar el disc i fer-ne una presentació més endavant, segurament a finals de l’Hivern vinent. Amb Sohn estem pulint els temes del que conformarà el nostre primer disc i musicant una adaptació de textos de Brossa, Ballard i Hesse per el festival de literatura que es farà al desembre al CCCB.

8.- I per acabar l’entrevista, m’agradaria conèixer la teva opinió sobre:
Les drogues.
Caldria un canvi molt profund en la societat per tal que es trenqués la hipocresia que estableix drogues legals i drogues ilegals, mentre el mateix govern en té el monopoli. Informació, educació i legalització.
Internet.
Una bona eina en mans del món. El que realment em preocupa és el món i l’ús que fa de les tecnologies.
Els grups novells del nostre pais. Per fi sembla que els referents de noves bandes al nostre país han deixat de ser un estigma de la subvenció. Si seguim així i la premsa ho sap cuidar potser d’aquí uns anys tindrem una escena enriquida de grups de tots els estils en català, anglés, castellà...als països Catalans.
Europa. Malgrat tenir molta més història, aquesta mare s’entossudeix en tornar-se la filla estúpida d’eeuu que es pensa que no cometrà els mateixos errors que el seu pare.
La globalització. Una paraula molt perillosa en poder del gran poder d’aquests temps. El poder que controla el poder polític i comunicatiu: l’econòmic. Serem capaços de respectar la multiculturalitat de les regions?

 

M@ribel©rock-catala.net
http://www.rock-catala.net/entrevistes/abusom.htm