Mèltic (Discmedi) és el nou disc d' Abús, el grup creat i liderat per Agustí Busom. Després de la publicació de Son, fa dos anys, la banda va enregistrar el novembre passat aquest segon treball: dotze cançons, pop rock dominat per les guitarres fosques i lletres carregades d' angoixa.
A Mèltic també hi trobem les col·laboracions de Gerard Quintana, Roger Mas, Paul Fuster, Helena i Álex Torío.

Què vol dir Mèltic?
Un món on va a parar tot allò que ens fa sentir especials, allò que no saps com explicar, i també persones, llibres, pel·lícules... Mèltic és un món on es troben coses d'aquí que no ens agraden, però que ens toca viure, i també coses més interiors, del món de l'ànima.

Com vas concebre aquest món?
L'hi he donat forma ara en aquest disc, però la idea va sorgir quan vaig trobar una gata amb ulls de color de mel pel carrer. Del nom d'aquella gata i de l'anglès melt (barrejar) va sorgir el nom d'aquest món, que és una barreja de dos: el de la música en català, que he conegut l'últim any, i el de la música alternativa, que vaig viure durant els anys anteriors.

Quines diferències hi ha respecte al disc de fa dos anys?
Aquest és molt més energètic, molt més de banda i elèctric, més de ràbia, més cap enfora. A Son miràvem més endins. Una altra diferència important és que hem tingut molt més temps, he pogut remirar-m'ho tot, triar temes... He descartat un munt de cançons.

El to del disc és molt crític.
Jo sóc molt inconformista. No em conformo ni amb mi mateix. Per això he treballat molt les lletres i he intentat transformar tota la meva ràbia en una cosa positiva.

A què es deu aquesta ràbia?
A les coses que m'envolten i que no m'agraden. En la nostra societat, el menys important són les persones i els sentiments. Ara ens podríem posar a parlar de política, però no acabaríem mai.

Vas començar cantant en anglès. Per què vas canviar?
Jo segueixo component en diversos idiomes: anglès, català, castellà... El que passa és que va sorgir la possibilitat de fer un disc en català i vaig pensar que era una bona opció per trencar el panorama dominant. No hi havia ningú que fes una música com la d'Abús en català.

Álex Torío, Gerard Quintana, Paul Fuster, Helena, Roger Mas. Les col·laboracions al disc són abundants.
A l'hora de fer el disc tenia clar que volia col·laboradors, encara que ho hem anat fent una mica sobre la marxa i no s'ha tancat tot fins al final. Cada cançó em demanava una cosa. Jo faig cançons molt denses i lentes de pair, per això, els convidats els donen un punt de varietat i les desintoxiquen de mi mateix. Abans de gravar ja m'imaginava com sonarien aquestes aportacions, amb l'excepció de la de l'Álex Torío, que no tenia ubicada exactament, però que, finalment, m'ha encantat.

Per què has triat aquesta gent?
Tenia al pensament noms de les dues parts que conec: gent que vaig anar coneixent els anys de l'escena underground i altres, com el Gerard o el Paul, que he conegut aquest últim any. L'Helena va ser la primera que s'hi va apuntar, mentre que la participació de Roger Mas, que posa la veu a Diable astral, m'ha fet molta il·lusió.

Què ha canviat des dels orígens d'Abús?
El projecte d'Abús va començar a funcionar el 1999, amb actuacions a bars i a la Universitat Autònoma. Jo crec que l'essència d'aleshores no es perdrà mai: un tio fent les seves cançons i mostrant una manera de veure les coses. Jo segueixo component amb la guitarra acústica; després, les cançons poden agafar una forma o una altra.

Com serà la presentació de Mèltic en directe?
Començarem fent alguns concerts per pobles i cap a l'abril o el maig actuarem a Barcelona. La nostra intenció és combinar concerts acústics i elèctrics.

El disc s'acaba amb nens i un cop de porta sec. Què vol dir?
Al final del disc se senten uns nens que parlen i criden: és una manera de donar un punt d'energia. Després, una porta tanca el disc i et deixa la sensació de no entendre res.

 

http://www.ritmes.net